|

© 2019 DineART Sztuka wokół stołu. | Tel: +48 660 462 411 | kontakt@dineart.pl

top

O projekcie

DineART. Sztuka wokół stołu.

To interdyscyplinarny projekt łączący świat kulinariów ze sztuką, którego mecenasem jest firma Dajar oraz marka Ambition. Misją projektu jest edukacja i rozwój rynku w zakresie stylizacji i sztuki wokół stołu oraz promocja osób, które tworzą te doznania.

Pierwszą w 2019 roku odsłonę DineART, postanowiliśmy połączyć z największym i najważniejszym festiwalem designu w Polsce – Łódź Design Festival. Kolejny Dzień ze Sztuką wokół stołu odbył się 22 maja, w przestrzeniach festiwalowych (ART Inkubator, ul. Tymienieckiego 3). Dzięki współpracy z festiwalem przygotowaliśmy ciekawy program merytoryczny DineART Talks&Tastes, w ramach którego topowi eksperci podczas prelekcji i panelu dyskusyjnego poruszali kwestie dotyczące Sztuki wokół stołu z różnych perspektyw. Na zakończenie tej części programu odbyły się degustacje dań wyróżniających się szefów kuchni Beaty Śniechowskiej i Łukasza Budzika.

Ważnym punktem festiwalowych aktywności była wystawa prac wybitnych ceramików, którzy wzięli udział w konkursie ceramicznym ON THE TABLE pod patronatem marki Ambition oraz ogłoszenie zwycięzcy konkursu.

Zwieńczeniem tego dnia była kolacja DineART Sztuka wokół stołu, której przebieg koncentrował się wokół hasła przewodniego ŁDF Good life, a na jej efekt składała się wyjątkowa kuchnia autorstwa Arkadiusza Wilamowskiego (good food), doskonały serwis (good experience) oraz przemyślany w każdym calu design (good design).

Arkadiusz Wilamowski, szef kuchni Restauracji Chłodna 15 by Wilamowski, został zaproszony do projektu DineART Sztuka wokół stołu nieprzypadkowo. To jeden z najbardziej utalentowanych polskich kucharzy młodego pokolenia, który doświadczenie zdobywał pod okiem największych mistrzów gastronomii świata. W swojej restauracji tworzy niezwykle wysoki standard gotowania, ale równie wielką wagę przykłada do jakości serwisu, za który odpowiedzialny jest Sebastian Michalewski, General Manager Chłodna 15.

Inauguracja projektu DineART miała miejsce we wrześniu 2018 roku w Folwarku Łochów i podzielona była na dwie części. Podczas części merytorycznej Goście uczestniczyli w panelach dyskusyjnych i wykładach ekspertów z kraju i zagranicy w zakresie sztuki w biznesie, roli sztuki w budowaniu wartości dodanej branży Hospitality, kulturotwórczego aspektu gastronomii, trendów sztuki wokół stołu… Dodatkowo można było odwiedzić inspirujące showroomy dające możliwość bezpośredniego obcowania ze sztuką. Równolegle odbywały się prezentacje partnerów biznesowych Dajar oraz degustacje znakomitych produktów. Druga część wydarzenia, czyli wieczorna Gala, była swoistym pokazem mody kulinarnej – w przenośni i dosłownie, w trzech odsłonach koncentrujących się na trzech wyrazistych kierunkach sztuki: impresjonizmie, kubizmie i pop art. Do współpracy zaprosiliśmy wybitnych szefów kuchni: Łukasza Budzika, Marcina Filipkiewicza, Sylwię Stachyrę oraz gospodarza miejsca – Mateusza Gazdę.

Right Parallax Background Element