Festiwal „GOOD LIFE”
Gdzie sztuka łączy się z jedzeniem, designem i doświadczeniem.
Kiedy wydarzenie kulinarne staje się jednym z tematów wiodących podczas najważniejszego festiwalu designu w Polsce – wiedz, że to czas na zmianę myślenia o „jedzeniu”. Do tej pory kuchnia i sztuka, przynajmniej w powszechnej świadomości, nie szły w parze. Projekt DineART Sztuka wokół stołu zmienia to podejście i wyznacza nowe kierunki myślenia o tych dziedzinach życia. Jeśli interesujesz się designem, sztuką, a może na zagadnienie patrzysz od strony restauratora czy foodies – 22 maja dołącz do wydarzenia DineART Dzień ze Sztuką wokół stołu by Ambition podczas Łódź Design Festival. Więcej na stronie www.dineart.pl.
DineART Sztuka wokół stołu to wielowymiarowy projekt łączący świat kulinariów ze sztuką, którego mecenasem jest firma Dajar HoReCa oraz marka Ambition. Misją projektu jest edukacja i rozwój rynku w zakresie stylizacji i sztuki wokół stołu oraz promocja osób, które tworzą te doznania.
„Pierwszą w 2019 roku odsłonę DineART, postanowiliśmy połączyć z największym i najważniejszym festiwalem designu w Polsce – Łódź Design Festival. Dzień ze Sztuką wokół stołu by Ambition odbędzie się 22 maja, w przestrzeniach festiwalowych. Dzięki współpracy z festiwalem przygotowaliśmy program merytoryczny DineART Talks&Tastes, w ramach którego topowi eksperci poruszać będą kwestie dotyczące sztuki wokół stołu z różnych perspektyw. Na zakończenie tej części programu przewidziane zostały degustacje dań wyróżniających się szefów kuchni Beaty Śniechowskiej i Łukasza Budzika” – opowiada Krzysztof Niebrzydowski z firmy Dajar HoReCa.
Ważnym punktem festiwalowych aktywności będzie wystawa prac wybitnych polskich ceramików, którzy wzięli udział w konkursie ceramicznym ON THE TABLE pod patronatem marki Ambition oraz ogłoszenie zwycięzcy konkursu.
Zwieńczeniem tego dnia będzie Kolacja DineART Sztuka wokół stołu, której przebieg koncentrować się będzie wokół hasła przewodniego ŁDF Good life, a na jej efekt składać się będzie wyjątkowa kuchnia autorstwa Arkadiusza Wilamowskiego (good taste), doskonały serwis Sebastiana Michalewskiego i Przemysława Pasikowskiego (good experience) oraz scenografia zaprojektowana przez Martę Szostek i Martę Małgorzatę Kondratowską (good design).
Arkadiusz Wilamowski, szef kuchni Restauracji Chłodna 15 by Wilamowski, do projektu DineART – Sztuka wokół stołu został zaproszony nieprzypadkowo. To jeden z najbardziej utalentowanych polskich kucharzy młodego pokolenia, który doświadczenie zdobywał pod okiem największych mistrzów gastronomii świata. Arkadiusz umiejętnie łączy niestandardową wiedzę i nieposkromioną ambicję, jednocześnie sięgając po wysokiej jakości produkty, z których tworzy na talerzach kolaże odzwierciedlające jego miłość do kuchni francuskiej. Słowo „kolaż” zostało użyte tu celowo, ponieważ zarówno Festiwal, jak i Kolacja autorstwa Arkadiusza, czerpią inspiracje z prac artystki Marii Jaremy, która nie kryła swej fascynacji techniką kolażu i chętnie bawiła się formą i barwą, tworząc poruszające, abstrakcyjne kompozycje. Jej prace były również inspiracją do stworzenia wyjątkowej scenografii podczas Kolacji Good life – pełnej barwnych plam, nieregularnych totemów oraz doświadczeń, które rozbudzą wyobraźnię i emocje gości kolacji. Za serwis odpowiedzialny będzie Sebastian Michalewski, General Manager Restauracji Chłodna 15 oraz Przemysław Pasikowski, trener personelu kelnerskiego i kadry managerskiej. Ten duet udowadnia, że serwis może być również sztuką, i jest jednym z podstawowych filarów doświadczania kolacji.
Za organizację, merytorykę i komunikację projektu odpowiada firma FOR SOLUTIONS.
Zobacz program wydarzenia: Program DineArt 2019.